torsdag 16. april 2009

kulturforskjeller.

nadia, den spanske jenta vi bor i kollektiv med syns my av det æ gjør e uhyre rart. hu forstår simpelthen ikke koffer æ kjøpe inn planta å kubbelys fårr å pynte litt i leiligheta vårres. hu riste på hodet å flire når æ sett fram det på bordet. å når æ spørr om hu ikke syns at det vart ganske koseli me litt levende lys så må hu jo inrøm at det e det: joda, det e jo fint si hu, men æ hadd aldri komme på å gjort det sjøl. hu vil heller at tørkepapiret ska stå fram på stuebordet, fordi hu spise jo middagen sin der. så det første halvåret gikk æ å satt papiret på plass på kjøkkene, å når hu spist middag så satt hu det midt på stuebordet igjen. haha. sånn holl vi på fram å tebake! æ tænke mest på at det ska vær koseli, å hu på at det ska vær praktisk. når æ va bort på juleferie død all plantan mine,rett å slett fordi ingen la merke te at dæm va der. verken hu eller konrad merka det. "do we have plants?" sa konrad. andre ting nadia syns e rart e grovbrødan som æ lage. men dæm flire hu ikke av, hu blir super imponert!  e det nåkka som forundre mæ så e det akkurat hennes fasinasjon fårr alt som lages fra bunnen av, sånn som muffins, ostekake, eplekake, boller å andre ting æ har med (mer eller) mindre vellykka resultat servert mine kollektivbeboere. jøss, har du LAGA det der? koss gjør du det? ka putte du i?alt det her foregår i matmekka spania der man finn verdens beste tortilla de paptatas å alt muli anna godt som MÅ VÆR HJEMMELAGA. ja, nadia kunna aldri i verden ha funne på å spist ferdilaga tortilla fra butikken. hu e nøye på middagen hu lage sjøl, å e en meget god kokk. det e jo et paradox at her i middelhavet der dæm har verdens beste mat, lar nadia 24 år fra burgos sæ hefti begeistre over at det e mulig å lage kaker fra bunnen av. tilåme amrikanske pannekaka blir nadia imponert over: trur du æ får te å lag det sjøl viss æ får oppskrifta? spurt hu mæ. fårr mora hennes har ikke lært hu å bak nåkka sjokoladekake. å i det æ skriv det her innlegget høre æ min egen mor kom me begrunnelsen: "ja,det e det æ si! generasjonen der har ikke tid til matlaging, men spørr bestemora hennes, HU lage alt fra bunnen av!" men, nei nadia sin bestemor som bor på bygda med hjemmedyrka løk, hvitløk og frittgående høns, å som selvfølgelig lage verdens beste tortilla de patatas har heller ikke lært nadia å lag kaker. dæm har ingen kaketradisjon i hennes familie. så æ føle mæ som en gud så klart som har en mormor som lage kromkake å en pappa som lage ostekake å som kjæm fra et land med butikkhyllan full av spelt,rug, konditorfarge å bakepulver. så med mel i panna servere æ velvillig smakløse muffins, bakverk å brente 123-brød til applaus og hyllestord i matmekka spania. for det at det kjæm fra vårt eget kjøkken i calle real de burgos 8 å ikke fra bakeriet på hjørnet, er så imponerende at det ikke gjør nåkka om det smake litt rart.